L’ajuntament sol·licita l’opinió ciutadana sobre mobilitat per als vianants a l’entorn del col·legi Sant Onofre dins del programa SMARTGOV

Volem conéixer la vostra opinió sobre la mobilitat de vianants en la zona del col·legi Sant Onofre per a treballar amb ella en el projecte europeu SMARTGOV, en el disseny d’una ruta escolar segura pionera a Europa.

Només heu d’entrar en l’enllaç i contestar l’enquesta:

https://socialmedia.activesolution.at/socialmedia-client/questionnaires/82794951

L’Ajuntament de Quart de Poblet porta temps treballant en la consolidació d’una ruta escolar segura, contemplada en el seu Pla de Mobilitat Urbana Sostenible, però ara farà un salt qualitatiu en aquest programa gràcies a la seua participació en el projecte de la Unió Europea SmartGov amb la posada en marxa d’una APP mòbil que ajudarà els i a les escolars a conéixer en temps real totes les incidències que s’han produït en el recorregut utilitzat habitualment per a arribar als seus respectius col·legis, i els marcarà itineraris alternatius en els quals se salvaguarde la seua seguretat.

Per exemple, si s’ha produït un accident, una ocupació de la vorera o una avaria en algun semàfor, des de l’aplicació s’alertarà perquè l’o l’estudiant coneguen la forma de salvar aqueix imprevist utilitzant una altra ruta que oferisca també garanties.

El projecte ha sigut presentat en una jornada de treball, celebrada en la Diputació de València i compta amb la participació transversal de les diferents àrees municipals, especialment la de Mobilitat, Educació, Joventut, Infància, Govern Obert i Comunicació. A més, la seua columna vertebral és la participació, per la qual cosa ja es van realitzar diverses consultes en el marc del PMUS. Així ho va explicar el primer tinent d’alcalde i regidor de Govern Obert, Urbanisme i Sostenibilitat, Juan Medina, acompanyat pel de Comunicació i Participació Ciutadana, Jose Acosta, en la citada reunió. “En tot aquest procés serà nuclear la participació de les AMPA dels centres educatius del municipi, que entenem tenen un paper fonamental, i també comptarem amb les aportacions del Consell Municipal d’Infància”, va avançar Medina.

SmartGov és una iniciativa comunitària per a la qual la Comissió Europea ha aprovat un pressupost d’1.650.000 euros. Com a part del programa europeu Horitzó 2020, aquest projecte pretén establir nous mètodes intel·ligents de govern i donar suport a l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació per a potenciar un sistema efectiu de comunicació i de presa de decisions que incloga als ciutadans. Bartolomé Nofuentes, diputat provincial i regidor de Projectes Europeus i Mobilitat, entre altres àrees, a Quart de Poblet, explica que SmartGov “permet recollir les dades que la ciutadania emet des de diferents canals, harmonitzar-los i analitzar-los per a traure conclusions sobre les seues demandes reals, la gestió eficaç i eficient del Big Data. En aquest cas en concret, contribuirem des de la participació a la consolidació d’una mobilitat sostenible, reduint l’ús del cotxe i la petjada de carboni”.

Dins de SmartGov, l’Ajuntament de Quart de Poblet té com a funció desenvolupar una de les experiències pilots, que si escau està vinculada al camí escolar segur, i que Nofuentes presentarà els dies 14 i 15 de febrer en una jornada que se celebrarà a Viena, impulsada per la coordinadora del projecte, la universitat Danube University Krems. Participen, a més, altres dues universitats: Delft University of Technology dels Països Baixos i Cyprus University of Technology; el municipi xipriota de Limassol, i la Diputació de València, al costat de Quart de Poblet, i tres socis tecnològics: la micropyme de Paterna Kenus Informàtica, l’austríaca ACTIVE Solution Ingenieurbüro AG i l’empresa Interfusion Services Ltd de Xipre.

Quart de Poblet ha triat el col·legi Sant Onofre per a desenvolupar el seu projecte pilot, ja que a ell acudeixen xiquets i xiquetes de diferents barris, alguns apartats del nucli urbà: barri sant Jerònim, barri del Carmen, zona de Luis Vives Hi ha prevista una fase inicial, en la qual monitors i monitores recolliran als i les escolars en un punt establit i els acompanyaran al llarg del recorregut dissenyat, recollint totes les propostes de millora que consideren, així com les que plantegen les famílies o els centres escolars.

Totes les dades recopilades es traslladaran a una plataforma, que alimentarà l’aplicació mòbil, que la seua posada en marxa és pionera a Europa.