Les exposicions “La esfera del agua” i “Excreta” arriben a Quart de Poblet

“La esfera del agua” i “Excreta” són les noves activitats que acull Quart de Poblet aquesta tardor en el marc del projecte Ciutat Ciència, posat en marxa pel CSIC i la FECYT en més de 40 localitats espanyoles.

La mostra “La esfera del agua” estarà exposada en l’IES La Senda (Jaume Balmes I, 39) del 29 d’octubre al 8 de novembre i en l’IES Riu Túria (Carrer del Gravador Esteve, 6), del 12 al 22 de novembre. Aquesta exposició ha sigut produïda pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i Aqualogy i introdueix al visitant en el món de l’aigua, des de les seues propietats químiques fins al seu paper en la història i la civilització humana.

Els continguts, elaborats per investigadors del CSIC que treballen en la cerca de respostes i solucions en l’àmbit de l’aigua, estan dirigits a tots els públics, prestant especial atenció als joves estudiants de secundària. La mostra es complementa amb unes unitats didàctiques dirigides a estudiants d’ESO i Batxillerat. Aquestes unitats, adaptades als diferents nivells educatius, estan dirigides fonamentalment al professorat i inclouen preguntes que requereixen la cerca de respostes en els panells expositius i en internet, però també conviden a la reflexió i conscienciació sobre l’aigua com un ben comú i recurs bàsic.

I per a aquells que vulguen experimentar a casa, també s’ofereix una col·lecció de fitxes didàctiques que plantegen senzills experiments amb l’aigua dirigits sobretot a estudiants de primària i secundària.

Aquesta exposició compta amb unes audioguies per a aprofundir en els conceptes que es tracten en la mostra i que permeten realitzar visites guiades.

L’exposició “Excreta”, realitzada pel Museu Nacional de Ciències Naturals (MNCN) del CSIC, podrà visitar-se del 2 al 12 de novembre a Quart Jove, situat en Carrer de la Torreta, 1.

L’exposició està dividisca en dos àmbits. El primer d’ells, L’excreta en la naturalesa, se centra en la presència d’aquests residus en el món animal i vegetal, on la seua funció és més important del que sembla. Es podran veure animals copròfags, femta fossilitzada que parlen de temps remots, plantes que enverinen als seus competidors i fins i tot mol·luscos les secrecions dels quals, les perles, són autèntiques joies. En la segona part, L’excreta en la societat, s’aborda el paper dels excrements en diferents cultures, aspectes rellevants de l’excreta per a la salut, la influència que a vegades té en el nostre comportament o l’evolució del vàter i del paper higiènic fins a l’actualitat. També s’explica la importància de les aigües residuals i el reciclatge d’excrements per a evitar que la mala gestió de l’excreta implique riscos per a la salut pública i per al medi ambient.

Ciutat Ciència, un projecte de divulgació científica la fi de la qual és que els habitants de localitats de grandària mitjana coneguen de primera mà l’actualitat científica i tecnològica, ja està present en 42 municipis espanyols.