La Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia s’uneix al CSIC per a acostar la ciència a Quart de Poblet

Ciutat Ciència, el projecte de divulgació que dóna a conèixer l’actualitat científica i tecnològica als habitants de localitats espanyoles, comença una nova etapa. La Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) s’ha unit al Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) per a desenvolupar aquesta iniciativa que es va engegar en 2012 i que ja està present en més de 40 municipis de tot el territori espanyol.

La FECYT és una fundació del sector públic que, igual que el CSIC, depèn del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. La seua missió és impulsar la ciència, la tecnologia i innovació així com promoure el seu acostament a la societat. “Una de les nostres línies estratègiques consisteix a recolzar la divulgació científica en entorns propers a la ciutadania. La nostra incorporació a Ciutat Ciència reforça el treball que des de les administracions estatals estem realitzant per a fomentar la cultura científica”, explica Paloma Domingo, directora general de FECYT.

Per la seua banda, la vicepresidenta adjunta de Cultura Científica del CSIC, Pilar Tigeras, assenyala que “tots els municipis participants valoren molt positivament la seua adhesió a Ciutat Ciència per la varietat d’activitats que s’incorporen en la seua programació cultural i, sobretot, perquè són els propis investigadors i investigadores de la nostra institució els qui es desplacen a cada localitat per a explicar la seua labor de forma senzilla i comprensible per a tots”. A més, “l’èxit d’aquesta iniciativa en l’estreta col·laboració amb els ajuntaments, doncs són les administracions més properes a la ciutadania i les que coneixen millor les seues demandes”, destaca Tigeras.

Aquesta tardor l’agenda de Ciutat Ciència a Quart de Poblet comença la seua programació amb l’exposició ‘Excreta’, que es podrà visitar del 2 al 16 de novembre en el Centre Municipal de Joventut (Carrer de la Torreta, 1). Aquesta mostra, a través d’un tema aparentment tabú, transmet amb rigor i humor conceptes ecològics, i qüestions socials amb la finalitat de fomentar la cultura científica. L’exposició ha sigut realitzada pel Museu Nacional de Ciències Naturals del CSIC.

També al novembre, en concret el dia 13, la localitat acollirà el taller-cata ‘La xocolata, un plaer saludable amb condicions’, una activitat realitzada per investigadores de l’Institut de Ciència i Tecnologia dels Aliments i Nutrició del CSIC que inclou una xarrada i un tast en la qual els assistents degustaran diferents tipus d’aquest aliment amb els cinc sentits.

Quart de Poblet es va sumar a aquesta iniciativa en 2016. Des de la seua incorporació, el municipi ha acollit amb gran èxit desenes d’activitats dirigides a estudiants i públic en general, entre les quals s’inclouen exposicions, tallers, clubs de lectura i conferències de la mà d’investigadors i investigadores del CSIC.

Durant aquest curs el projecte inclou nous continguts com audioguías, exposicions i cuentacuentos científics. A més de les activitats presencials, Ciutat Ciència continua oferint en la web www.ciudadciencia.es propostes, com el taller Agricultura sostenible en l’aula, que connecten a estudiants amb investigadors i investigadores del CSIC durant tot el curs.

Ciutat Ciència es va llançar al març de 2012 i ha comptat amb el suport de l’Obra Social “la Caixa” fins a juliol de 2018. Actualment formen part del projecte més de 40 localitats de tota Espanya, quatre d’elles en la Comunitat València (Asp, Els Valls, Quart de Poblet i Villena).

Al llarg del curs 2018-2019 Ciutat Ciència seguirà creixent amb la incorporació de noves localitats.