Actuacions programades de conservació i manteniment en el Pla Sud de València, en terme de Quart de Poblet

L’alcaldessa, Carmen Martínez Ramírez, ha assistit aquest matí a la visita a una de les actuacions programades de conservació i manteniment en el Pla Sud de València, en terme de Quart de Poblet, per part del delegat de Govern a la Comunitat Valenciana, Carlos Moragues, i de la presidenta de la CHJ, María Ángeles Ureña. També ha participat el tinent d’alcalde de Quart i regidor d’Urbanisme i Sostenibilitat, Juan Medina, al costat d’altres representants de la corporació municipal, i l’alcalde de Xirivella, Ricard Barberá.

Carmen Martínez ha incidit davant tots dos representants de l’administració central en la necessitat de coordinar entre administracions la gestió del parc fluvial del Turia perquè es puguen engegar serveis com els horts ecològics, situats a Quart. En aquest sentit, ha recordat que l’Ajuntament té dues persones destinades a manteniment de les riberes i l’important esforç que va realitzar en el seu moment per a recuperar-les, prèviament al projecte de parc fluvial. Així mateix, treballa en coordinació amb la Fundació Limne i espera poder engegar en breu el Centre d’Interpretació del parc.

La intervenció ja en marxa es durà a terme en tres fases, en un tram de 6,5 quilòmetres en total dins dels termes municipals de Quart de Poblet, Mislata, Xirivella i València.
La primera fase, a punt de finalitzar, afecta al nou llit del riu Turia -Pla Sud-. Arranca des del pont de Xirivella sobre l’A-3 fins al Azud del Repartiment a Quart de Poblet, amb una longitud aproximada de 2 quilòmetres i una inversió benvolguda de 130.000 euros.

L’actuació que avui ha visitat el delegat de Govern tindrà continuïtat en la següent fase, d’1 quilòmetre aproximadament, que arrancarà des del difusor “Ros Casessis” al Pont de Picanya, amb un pressupost benvolgut de 140.000 euros.

Finalment, una tercera fase, d’uns 3 quilòmetres, entre el Pont de Xirivella i el difusor Ros Casessis (1 quilòmetre), i entre el pont de Picanya fins al de Paiporta (uns 2 quilòmetres), amb un pressupost benvolgut de 170.000 euros.

Els treballs consisteixen en l’eliminació de l’arbrat present en el jaç (morus alba, acer negundo, gleditsia triacanthos i ricinus communis, espècies aquestes de major presència), mitjançant un primer pas d’esbrosse de la part aèria. Posteriorment, el tractament dels rebrots des del final de l’esbrosse fins a la seua parada vegetativa a l’inici de l’hivern.